19 Haziran 2008 Perşembe

Hangi öğrenci tarifesi daha hesaplı?

Ülkemizde cep telefonu kullanımı gün geçtikçe artıyor. Bu artış sonucu cep telefonu kullanan insanların yaş ortalaması azalan bir grafik çiziyor. Cep telefonu kullanımının küçük yaşlardan başlaması GSM operatörlerinin pazar paylarını arttırmak için hergün farklı kampanyalar ile karşımıza çıkmalarına sebep oluyor. Bu doğrultuda, Turkcell, Avea ve Vodafone'un öğrenciler için çıkardığı tarifelerden hangisinin daha hesaplı olduğunu inceledik.



Tabii ki bu tarifelerin de bazı koşulları var. Daha net fikir sahibi olmanız açısından onlara da değinelim.
Her ay en az kaç kontör yüklemeli?

Bu tariflerden yararlanmak için, her operatör her ay en az belirli miktarlarda kontör yüklenmesini istiyor. Bu kontör rakamları şöyle:
Turkcell: 100 kontör
Avea: 150 kontör
Vodafone: 100 kontör
Kontör Ücretleri

Öğrenci tarifeleri için yüklenmesi gereken minimum kontörün maliyetleri ise şöyle:
Turkcell (100 kontör) : 17 YTL
Avea (150 kontör) : 23 YTL
Vodafone (100 kontör) : 17 YTL

Kontör ücretleri satıldığı yere göre değişiklik gösterebilir. Ortalama bir fiyat vermeye çalıştık.
GSM operatörlerinin "Not" olarak eklediği bazı hususlar

Turkcell
BizBize Kampus'lülerle ilk 10 dakikası 1 kontöre konuşma kampanyası 30 Haziran 2008'e kadar geçerlidir.
Gün içinde Turkcell numaralarına,Bizbize Kampus'lülere ya da diğer operatör numaralarına göndereceğiniz 5 ücretli mesajdan sonra aynı gün 24:00'a kadar Bizbize Kampus'lülere göndereceğiniz tüm mesajlar ücretsizdir. Ücretsiz maksimum 1000 mesaj gönderebilirsiniz.
Kampanya boyunca konuşmalarınız ilk 10 dakikası 1 kontör olarak, ilk 10 dakika sonrasında 60 saniyede bir ücretlendirilir (dakikası 1 kontör). (Yani ucuza konuşmak için 10 dakika sonra kapatıp tekrar aramak gerekli)

Avea
250 ve üzeri kontör yüklemelerinde 150 her yöne mesaj hediyedir.
Tek seferde 150 ve üzerinde kontör yüklendiğinde 30 gün boyunca geçerli olan diğer operatörleri arama fiyatı 2 kontördür. Bu koşullar yerine getirilmediğinde uygulanan fiyat dakikası 4 kontördür.

Vodafone
Cep Öğrenci tarifesine abone olan öğrenciler sadece seçtikleri 10 numara ile bu tarife kapsamındaki avantajlardan yararlanabilirler. Bu 10 numara haricindeki Vodafone aboneleri ile dakikası 2, diğer GSM operatörleri ve sabit hatlar ile dakikası 4 kontörden konuşurlar.
Aylık bir defada 100 veya üzeri kontör yüklendiğinde 500 dakikaya kadar 5 dakikası 1 kontördür. Söz konusu 500 dakika sonrası veya aylık bir defada 100 veya üzeri kontör yüklenmediğinde ise 1 dakikası 2 kontördür.
Aylık bir defada 100 veya üzeri kontör yüklendiğinde 100 şebeke içi SMS, her 250 veya üzeri kontör yüklendiğinde 250 şebeke içi SMS o ay içinde bir defaya mahsus hediyedir.

Sonuç

Eğer sadece tarife aboneleri ile konuşmak için kullanırsanız:
Turkcell'de 17 YTL, 100 kontör ile ayda toplam 1000 dakika konuşabiliyorsunuz.
Avea'da 23 YTL, 150 kontör ile ayda toplam 750 dakika konuşabiliyorsunuz.
Vodafone'de 17 YTL, 100 kontör ile ayda toplam 500 dakika seçtiğiniz 10 numara ile konuşabiliyorsunuz.

Eğer sabit hatlar,şebeke içi ve dışı için de böyle bir dakikalandırma yapacak olursak:
Turkcell'de sabit hatları veya şebeke içini arama toplamda 33 dakika ve şebeke dışını arama da toplamda 20 dakika.
Avea'da sabit hatları arama toplamda 25 dakika, şebeke içini arama toplamda 33 dakika ve şebeke dışını arama da toplamda 50 dakika.
Vodafone'de sabit hatları veya şebeke dışını arama toplamda 25 dakika ve şebeke içini arama da toplamda 50 dakika.

(Buradaki istatistikler daha net bilgi edinmeniz için 100 kontör ile yapılan görüşmeler baz alınarak yapıldı.)

Eğer sadece tarife abonelerine, kısa mesaj göndermek için kullanırsanız:
Turkcell'de günde 5 kısa mesajdan sonrası 1000 kısa mesaj hediye. Yani tamamını harcadığınızı varsayarsak, 100 kontor ile toplamda 20000 kısa mesajı tarife abonelerine göndermek mümkün.
Avea'da sadece 250 kontör yükleyince hediye kontör verdiğinden 150 kontör ile kısa mesaj başına 1 kontörden 150 kısa mesaj çekebiliyorsunuz.
Vodafone'de ise 100 kontör yüklediğinizde 100 kısa mesaj hediye kazanıyorsunuz. Yani toplamda tarife abonelerine 200 kısa mesaj çekebiliyorsunuz.

Kısacası, Turkcell'in "BizBize Kampus"u, Avea'nın "Mobil Öğrenci"si ve Vodafone'un "Cep Öğrenci"si arasında, yukarıdaki verilerin ışığında en başarılı tarife Turkcell'in tarifesi gözüküyor. Turkcell her ne kadar 30 Haziran'da kampanyayı sonlandıracağını söylese de, her zaman olduğu gibi kampanyayı uzattığını büyük bir müjdeyle duyuracaktır diye düşünüyoruz.

İletişimin bu denli pahalı olduğu bir ülkede, umuyoruz ki GSM operatörleri kampanyalar yapmanın yanı sıra kontör fiyatlarını da makûl düzeylere çekerler. Rekabetin olması gereken bir sahada, operatörler sözleşmiş gibi fiyatlarını aynı anda arttırıp daha fazla kâr etmeye çalışmayı bir gün bırakırlar diye umuyor, öğrenci olan herkese derslerinde ve sınavlarında başarılar diliyoruz.

Kaynak: CepLab

Hiç yorum yok: