20 Temmuz 2008 Pazar

Nokia'dan Dokunmatik Telefonlar

Nokia, Apple'a her anlamda rakip olmak için geliyor. Sadece dokunmatik telefonlar değil aynı zamanda kurduğu
müzik hizmeti de işin içinde! Yeni ürünler ne zaman?


Nokia, Apple'a rakip olur mu olmaz mı, olursa nasıl olur gibi sorular her zaman tartışmaya açık şeyler. Elbette Apple ve Nokia teknik olarak telefon pazarında rakip değiller. Apple tek bir modelle belirli gelir grubuna (veya o gelir grubundaymış gibi gözükmek isteyenlere) pek ekonomik olmayan tek bir ürün satarken Nokia fakir ülkelerdeki insanlara aile boyu kullanılabilen telefonlar bile sunan bir üretici. Tabii ki Apple'ın ürünlerinin en büyük gücü üzerindeki ağır (ama kırılabilen) satıcı kilidi (vendor lock) ve iTunes gibi bir hizmet. Nokia bu konuya da eğilmek zorunda.

Ne Zaman Geliyor?

Nokia'nın dokunmatik ekranlı akıllı telefonları bu yılın ikinci yarısından itibaren gelmeye başlayacak. Henüz duyurulan bir model bulunmamakla beraber, ilk gelecek ürünün hacimli satışlar için olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla doğrudan bir yıldız ürün beklemek yanlış olacaktır. Fakat yine yıl içinde diğer dokunmatik ekranlı modellerin geleceği de belirtiliyor. Yani yeni ürünler tam bir seri olacak.

Nerede Benim Müziğim?

Nokia aynı zamanda Comes with Music isimli
müzik dağıtım hizmetini de devreye sokuyor. Bunun anlamı ne? Nokia kendisini bir internet firması olarak tanımlıyor ve bu alanda Google ve Microsoft'tan sonra Apple'a da her hizmetiyle rakip olmayı hedefliyor. iPhone, sadece iPhone değil; bir iPod ve kendisi için müzik satın alabileceğiniz bir iTunes Store'dan oluşuyor. Aynı hizmetler görünene göre şimdi de Nokia 'dan geliyor.


Kaynak: SDN

Hiç yorum yok: